T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI İzmir İl Sağlık Müdürlüğü İzmir Karşıyaka Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi

Genel Anestezili Diş Tedavisi (Engelli Hasta)

Güncelleme Tarihi: 18/07/2019

Çeşitli nedenlerle diş tedavileri yapılamayan çocuklarda ve erişkinlerde, genel anestezi kullanımı hem bireylerin hem de ailelerin hayatını kolaylaştırıyor. Genel anesteziyle, çürük dişlerin tedavisinden koruyucu uygulamaya kadar tüm işlemler tek seansta gerçekleştiriliyor ve bu sayede hem ailenin hem de bireyin tedavi sürecinde yıpranması engellenmiş oluyor.

Genel anestezi ihtiyacı olan hastaların ağız ve diş sağlığı problemlerinin gidermek için bakanlığımızın ağız diş sağlığı merkezlerinin devlet hastanesi ile protokol yapıp, ameliyathane şartlarında genel anestezi altında diş tedavilerini sağlamak amacıyla başlattığı çalışmalar çerçevesinde, Karşıyaka Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi ve Menenen Devlet Hastanesi arasında yapılan protokol ile tam teşekküllü Ameliyathane şartlarında Genel Anestezi  ile Diş çekimi, diş eti tedavisi, Diş dolgusu, Kanal tedavisi vb. tedaviler uygulamaya başlanmıştır.

anestezi4.jpg
 GENEL ANESTEZİLİ DİŞ TEDAVİSİ KİMLERE UYGULANMAKTADIR;
Fiziksel engelli 6 yaş üstü çocuklara ve erişkinlere,
* Zihinsel engelli 6 yaş üstü çocuklara ve erişkinlere,
* Restoratif veya cerrahi tedaviye gereksinimi olan ancak akut enfeksiyon, anatomik varyasyonlar veya alerji nedeniyle lokal anestezi uygulanamayan  6 yaş üstü çocuklara ve erişkinlere,
* 25.07.2017 tarih ve 29071 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan tebliğe göre;
"Başta zihinsel özürlü olmak üzere iletişim kurulamayan veya algılama güçlüğü yaşanan özürlü kişilerin diş tedavileri, sınırlı uyuşturma altında gerçekleştirilemiyorsa ve genel anestezi altında müdahale gerekmesi durumunda genel anestezi bedelinin ödenebilmesi için; tedavinin anesteziyoloji ve reanimasyon uzman hekiminin sorumluluğunda genel anestezi altında cerrahi müdahale uygulanabilen, asgari tıbbi malzeme ve ilaçların bulunduğu genel anestezi ile müdahale birimi olan sağlık hizmeti sunucularında yapıldığının belgelendirilmesi gerekmektedir."
 genel anestezi diş.jpg anestezi3.jpg