Merkezi Sterilizasyon Ünitesi
20 Ekim 2022

    Diş hekimliğinde kullanılacak dental malzemelerin, uygun tekniklerle steril edilmesi enfeksiyonların kontrol altına alınmasında önemli bir rol oynamaktadır.  Ağız ve diş sağlığı merkezimizde amaç tek ve belirgindir; tedavi amacıyla başvurmuş hastalara optimal sağlık hizmeti sunabilmektir. Bu da muayene ve tedavilerde kullanılan aletlerin sterilizasyonu ile başlar.
 1. Kirli Aletlerin Kullanım Alanlarından Sterilizasyon Ünitesine Transferi; 
Kliniklerimizde, hastalarımızda kullanılan muayene ve tedavi aletleri kirli kutularında biriktirilerek, üstlerine dezenfektan solüsyonda sıkılarak bekletilir.  Biriken aletler transfer görevlisi personel tarafından aletler ağzı kapalı transfer kaplarında toplanarak sterilizasyon kirli alanına getirilir.

     msu1.jpg     msu2.jpg

msu3.jpg          msu4.jpg     
 2. Hazırlık ve Bakım Alanına Taşınması, Sayımı - Bakımı ve Kontrolü;
Klinikten gelen kirli aletler, üzerindeki kapa kirlerden temizlenmek için su altında fırçalanır. Fırça ile çıkmayan kaba kirler ultrasonik yıkama cihazına konarak kaba kirlerinden temizlenir. Kaba kirlerinden temizlenen aletler sepetlerle yıkama cihazı konularak, 90 derece termal dezenfeksiyonu sağlanır.Sepetteki aletlere suyun her tarafına ulaşması sağlanır bu indikatör test ile tespit edilir. Dezenfektörde alkali ve nötrölizasyon sağlayan deterjanlar kullanılır. Dezenfektörden çıkan aletlerden korozyona uğramış ve bozulan aletler ayrılarak bakımları yapılır ve paketlenmek için temiz alana aktarılır. Bu alanda uygulanan testler; ultrasonik yıkama testi (hafta 1 kez), Yıkama Cihaz indikatör testi (her yıkamada), Protein kalıntı testi (hafta 1 kez)
 3. Paketlenmesi ve Steril Edilmesi; 
Ön dezenfeksiyonu yapılan aletler kliniklerin kullanımı  doğrultusunda airatör, mikromotor, oral set, tedavi seti vb. paketler oluşturularak, içlerine sınıf 6 kimyasal indikator konulur. Bu paketler otomatik kapatma cihazı tarafından ağızları ısı ile kapatılır. Kapatma sırasında paket üzerine Paketlenem tarihi, Otoklav Adı, Paketleyen, Son  Kullanma Tarihi, Paket Adı, Seri no yazdırılır. Paketlenen aletler otoklav sepetine uygun şekilde yerleştirilir. Sepetler otoklava yerleştirilir ve program başlatılır.
Kullanılan testler; Kimyasal İndikatör (her pakete), Otoklav sızıntı testi (hafta bir),  Bowie Dick Testi (her gün sabah), biyolojik indikatör (her gün), Otoklav cihazı sterilizasyon işlem bsamak çıktısı
         msu10.jpg
         msu6.jpg
msu8.jpg       msu7.jpg     4. Kullanım Alanına Transferine Kadar Sterilitenin Korunması ve Depolanması; 
Otoklavda çıkan steril aletler kliniklere dağıtılmak üzere, Steril alet çıkış odasına alınır. Bu odanın ortam sıcaklığı 18 – 22 derece, nem oranı ise %35-%60 olması sağlanmaktadır. Steril alet paketleri yerden en az 20 cm, tavandan en az 15 cm, duvardan ise 5 cm önde konumlandırılan raflarda sterilitesi korunmaktadır. Bu odaya personelin dışarıdan girmesi  engellenmiştir. 
 5. Steril Aletlerin Kliniklere Transferi ve Kullanımı; 
Steril aletler kliniklerin ihtiyacı doğrultusunda  kapaklı kaplarla kliniklere transfer edilir. Klinikte bulunan steril aletler her hastanın görebileceği şekilde açılarak steril şekilde kullanılır.
      msu9.jpg
Merkezimizde  sterilizasyon işlemlerinde ve sterilizasyon kontrolünün yapılabilmesi amacıyla uluslararası standartlar oluşturulmuştur. Güvenli Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti alabilirsiniz...